8.04.2018 г.

Ризото със зеленчуци - Risotto ortolana


Продукти:
8 с.л. ориз
1 морков
1 стрък селъри (целина)
1 тиквичка 
 50 гр. грах
1 малка глава лук
1 малка червена пиперка
1 малка жълта пиперка
1 домат
50 гр. настърган пармезан 
щипка черен пипер
сол
зехтин

за зеленчуковия бульон:
около литър вода
1 морков 
1 глава лук
 1 стрък селъри
сол


Почистете зеленчуците за бульона. Сложете ги в тенджера, посолете, налейте вода и сварете около 30 мин. В плитка, широка тенджера налейте 1 кафяна чашка зехтин. Запържете за кратко нарязана на ситно глава лук. Добавете всички останали зеленчуци предварително нарязани на малки парченца. Овкусете със сол, излейте една чашка от зеленчуковия бульон и захлупете съда. Гответе до омекване на зеленчуците. В друга тенджерка или голям тиган изсипете ориза. Запечете до леко покафеняване. Налейте  2-3 черпака от зеленчуковия бульон. Гответе до готовност на ориза т.е. около 15 мин. Ако е необходимо наливайте по малко от бульона. Няколко минути  преди да свалите съда от огъня изсипете зеленчуците и довършете готвенето. Отдръпнете  от котлона и поръсете с  настъргания пармезан. Овкусете с щипка чер пипер.  Разбъркайте ризотото и поднесете веднага. 
Да ви е сладко :) ! Чаооо!



2 коментара: